Пронађена је алтернатива скупом сербсском бензину

Тим израелских научника тврди да је направио значајан и важан корак у правцу стварања еколошки прихватљивих аутомобила на погонима који напајају воду.

Сагоревање водоника би дало потребну количину енергије и не би садржавало угљеничне гасове са ефектом стаклене баште. То би зауставило климатске промене на планети. Међутим, постоји проблем: чистог водоника готово је немогуће наћи на Земљи. А његова индустријска производња данас је углавном неефикасна и праћена је емисијом значајне количине угљен-диоксида, пише УНИАН .

Један од главних потенцијалних извора водоника је вода. Хипотетички је могуће поделити своје молекуле у одвојене гасове: водоник и кисеоник. Они ће, пак, поново почети са интеракцијама, што би довело до ослобађања велике количине енергије и водене паре. Међутим, научници су до сада веровали да то није могуће учинити без трошкова још енергије који треба генерисати на неки други начин.

Тим истраживача са израелског универзитета Бен-Гурион тврди да су пронашли начин за јефтино и брзо производњу водониких горива за аутомобиле. Истовремено, у предложеном хемијском процесу, користи се соларна енергија, а не израђује неки други не-еколошки метод.

Научници Универзитета Бен-Гурион, Арић Јоцеллис и Ариас Висоли-Фисцхер су објаснили да су развили хемијски механизам у којем се водоник-пероксид (Х2О2) фотокемијски раздваја на два различита гасова помоћу фотоелектрода жељезног оксида (Фе2О3). У том процесу, сунчева енергија је доступна у природи, што значајно смањује трошкове методе раздвајања.

"Показали смо да механизам фотокемијске реакције спада у породицу хемијских реакција, за које је професор Герхард Ертл добитник Нобелове награде за хемију пре десет година. Наше откриће прочита пут за нове стратегије за фотокемијске процесе ", рекао је Иооцелис.