Пронађен је најтиши град у којем нема аутомобила

У шпанском граду Понтеведра, чиппинг птица и пролазници пролазили су на свакодневну градску буку на улицама. Дописник британског листа Тхе Гуардиан говори како се све ово десило, како је било могуће направити мјеру која је била реакција локалних становника, и зашто су се користи за ову одлуку владе испоставиле као више него минуси.

Људи не вриште на Понтеведру - или, бар, плачу мање

Заједно са нестанком већине саобраћаја, рарања мотора, металних стијена мотоцикала, крикови људи који покушавају да изађу из улице нестали - све то је типична звучна позадина шпанског града.

Уместо тога, ваздух је испуњен циркулацијом птица у гранама камелије, шприцањем кашичица и гласовима грађана. Наставници воде возове деце без сталног страха да ће један од њих пасти под аутомобил.

"Само слушај! - каже градоначелник, отварајући прозоре своје канцеларије. Из уличног разговора. - Пре него што сам постао градоначелник, 14 хиљада аутомобила возило је дуж ове улице сваког дана. На улицама града било је више аутомобила него становника. "

Мигуел Анзо Фернандез Лоренс је био градоначелник града од 1999. године. Његова филозофија је сасвим једноставна: поседовање аутомобила не даје вам право да заузмете јавни простор.

"Да ли је тачно када ни деца ни старци не могу без проблема да шетају улицама путем аутомобила?", Пита Цезар Мосхер, шеф одељења за градску инфраструктуру.

Лоретз је постао градоначелник након 12 година у опозицији, а за месец дана створио је пешачку зону од 300.000 квадратних метара у историјском центру града.

"Историјски центар је био мртав", каже он. - Било је пуно лекова, много аутомобила - то је била маргинална зона. Град је био у опадању, био је загађен, а ауто-несреће се дешавало врло често. Постојала је стагнација у њој. Већина људи који су имали прилику да оду и направи. Прво смо размишљали како побољшати услове на путу, али није успио да дође до ефикасног рјешења. Потом смо одлучили да пустимо јавни простор за становнике и да се то ослободи аутомобила. "

Они су зауставили аутомобиле који су пролазили кроз град и забранили улицни паркинг, јер су преплавили улице.

Сви централни супермаркети су затворени и замењени подземним, као и паркирање на периферији града - 1686 нових места.

Саобраћајна сијалица замењена је кружним решењима, пјешачка зона се ширила од старог града до зграда КСВИИИ века, а предузете су мјере како би се смањила брзина кретања аутомобила на периферији до 30 километара на сат.

То је донело бројне предности. На истим улицама у којима је погинуло 30 особа у несрећама од 1996. до 2006. године, само су три погинула у наредних 10 година, а нико од 2009. године. Емисије ЦО2 су смањене за 70%.

Поред тога, ограничења за изградњу великих трговачких центара утицала су на мали бизнис који је био у плану, упркос дугој економској кризи.

"Ако неко жели да прослави венчање у пешачкој зони, младожења и невесте могу ићи аутомобилом, али сви ће морати ићи пешке", каже градоначелник. - Исто важи и за сахрану. "

Извор: ХБ