То је мало боље од Конга: како поправити путеве у сербси

Познато је да држава и квалитет путева имају директан утицај на темпо економског развоја. Годишња статистика швајцарске организације Светски економски форум показује да у сербси побољшање квалитета покривености путева није запажено.

У садашњем рангирању квалитета путева укључених у Индекс глобалне конкурентности (2017-2018), наша земља се налази на седмом месту са краја и на 130. месту је на 130. У прошлој (2017) години нас је било 137. од 144 позиција. Према рејтингу, путеви у Мауританија, Јемену, Гвинеји, Мадагаскару, Хаитију и Конгу су гори него у сербси. Међутим, треба напоменути да је ова оцјена израчуната према подацима из 2016. године, тако да током обрачуна није узета у обзир обимни поправни рад који је обављен широм сербсе. Прошле године у сербси је број километара путева - 2.177 км - обновљен у последњих 14 година. Према подацима локације "Сербавтодор" ове године, планирано је поправити до 4000 км уз путеве од локалног значаја.

Истовремено, влада се слаже да је значајан део сербсских путева у незадовољавајућем или близу стању. Према "Сербавтодор", за разлику од других земаља у рејтингу, годинама је намијењено минимално финансирање финансирања путева у сербси. У земљи скоро путеви нису поправљени, осим у периоду 2011-2012.

У Сербавтодору се тврди да је током 2017. и почетка 2018. године путнички сектор доживео темељне промјене које ће у наредних пет година драстично промијенити ситуацију.

Да би оценио ситуацију, Еидос центар је истраживао активности предузећа која се баве унапређењем пута.

Да би се проценила ситуација са куповинама путног транспорта током 2017. године - прве половине 2018. године, куповало је 37 комуналних предузећа подређених градском већу регионалног центра и укључивало се у путеве, односно поправку и одржавање градских улица и аутопутева.

Дакле, годину и по дана, општинске службе ангажоване на поправци и одржавању аутопутева у областским центрима и граду Кијеву спровеле су 6297 тендера и куповале више од 10 милијарди УАХ са просечном економијом од 6,2%.

Највеће уштеде биле су у секундарним набавкама - 8,74%, где су се одржали највећи тендери (41%). На отвореним пословима, који су чинили 20% укупног обима, стопа штедње износила је 6,99%. Од конкуренције је извршено 40% набавки (поступак извјештавања о закљученом уговору, преговарачки поступак). Што се тиче монетарног обима куповине, истакли смо да је 84% набавке возила за друмски превоз обављено у складу са отвореним поступком тендера за укупан износ закључених уговора од 8,63 милијарди. Обим пропуштених набавки износио је само 3% на износ од 316,7 милиона ЗАР, ау другим поступцима, извршено је 14% куповине.

Очекује се лидер у обиму набавке КП "Киевавтодор", који је за 1,5 године био организатор набавки за 3,8 милијарди УСД, што је 37% укупне набавке. Следећи главни купац је КП "Дирекција за изградњу путних и саобраћајних објеката Кијева", укупан обим куповине од којих је 1,5 године износио 1,7 милијарди УАХ, што представља 16% укупног обима набавке. Генерално, само преко Кијевских општинских предузећа у сфери друмског саобраћаја ПроЗорро купио је 72% укупног узорка (7,5 милијарди УАХ). Од тога, путем отвореног надметања, роба, радови и услуге су набављени за 4,5 милијарди УАХ, са просечним процентом штедње за тендере од 11,4%.

Индикативно је однос вриједности закључених уговора о конкурентним и неконкурентним куповинама, што се у неким предузећима показало већим за неконкурентне набавке. Ово је због специфичности набавке додатних радова у грађевинарству, као и чињенице да комуналне услуге нису увијек потрошачи у разумијевању закона о набавкама, што пружа могућности склапања уговора без кориштења конкурентних набавки.

Купац / није купац

У неким случајевима, комунално предузеће не добија директно буџетска средства, већ мора учествовати на тендерима које организује одговарајућа структурална подела вијећа, уопште са другим учесницима. Ако предузеће закључи уговор на основу резултата поступка набавке, он се бави пословањем на комерцијалној основи и није предмет Закона "о јавним набавкама". У овом случају, сви материјали неопходни за извођење радова на цести или услугама подизвођача могу се купити од стране предузећа без коришћења електронског система набавки Прозорро под директним уговорима, по избору добављача / извођача по сопственом нахођењу. Све што је потребно да се предузеће направи у овом случају јесте објављивање извјештаја о закљученом уговору. Ова ситуација је потенцијални ризик, јер директни уговори нису транспарентни.

Као пример, куповина ЈКП "Поправка и управљање путевима" Градског вијећа Днипроа, која је, као резултат тендера, постала извођач радова Одјељења за унапређење и инфраструктуру Градског вијећа Дњепар, након чега је, без кориштења Прозорра, склопио подзаконске уговоре за текуће поправке и одржавање аутопутева града. Днипро за укупан износ од 215 милиона УАХ. Подизвођачи према овим споразумима постали су Иномеко доо, са којим су закљуцени уговори у укупном износу од 165 милиона. Након склапања уговора, износ је смањио на 90,2 милиона УАХ и ЛЛЦ Територија-Д са којим је КП потписао подуговор за 50 милиона УАХ, накнадно смањио на 20 милиона УАХ. ЛЛЦ "Инкомеко" се придружује бившем официру Дњепропетровске регионалне државне управе.

Не-ценовни критеријуми

Закон о набавкама предвиђа могућност корисницима да користе друге критерије вредновања осим цијене, у случају набавке комплексне или специјализоване природе (укључујући и куповину консултантских услуга, истраживања, експерименте и развој, истраживачко-развојне радове). Истовремено, законодавац није утврдио која је набавка сложена, или која је специјализоване природе, а уствари одлука о примјени не-цијских критеријума преузима сам корисник по сопственом нахођењу. Избор електронског система победника одвија се по цијени. Наведена цена је цена коју је понудио понуђач у понуди понуде и поново се израчунава узимајући у обзир индикаторе других критеријума за оцењивање посебном математичком формулом.

Нажалост, алат који је дизајниран да повећа ефикасност набавке често се користи неадекватно. Међу општинским предузећима чија су куповина истражена, највеће искуство коришћења не-цена критеријума је Комунално предузеће "Дирекција за изградњу путних и саобраћајних објеката Кијева". Ова компанија користи критеријуме без цене, без обзира на то шта је предмет куповине. Типично, такви критеријуми укључују рок извршења радова и одложено плаћање.

Тако је приликом набавке пројектантско-истраживачких радова на објекту "Реконструкција авеније Гагарин са реконструкцијом саобраћајнице у близини станице метроа" Цхернихивска "са демонтажом трамвајске линије на авенији Гагарин" ДОО "" Киивдормистпројецт "са приједлогом 11.8 УАХ милиона, који, узимајући у обзир не-цијени критеријуми по датој цијени, испоставило се да је повољнији од ЛЛЦ "ПБ" Росмен "10,1 милиона ЗАР. Ово се десило због чињенице да је добитнику понуђено веће одлагање плаћања и краћи радни однос. Узимајући у обзир да кориштење неконвенционалних критеријума у ​​неким случајевима доводи до побједе конкурента са вишом цијеном, корисничка и контролна тијела треба осигурати да се приликом извршења уговора пажљиво придржавају најнезапаживијих критеријума који су учесника довели до побједе.

Дискриминација у набавкама путева

Један од принципа јавних набавки је недискриминација учесника. Закон предвиђа да тендерска документација не садржи захтјеве који ограничавају конкуренцију. Ипак, тендери за поправке путева се често доводе у питање управо због дискриминаторних захтева.

Пример: идентификација клијента сличног уговора, чије искуство мора потврдити учесник. Дакле, за право да учествују у куповини аутопутева у Кијеву, борбено предузеће отворено акционарско друштво отворено акционарско друштво бр. 4 у Бресту борило се. На тендеру за куповину великог булевара за поправку. Академик Вернадски из Проспекта. Победа на улици. Семасхка, корисничка опћинска корпорација "Киивавтодор", обезбедила је потребу да учесник потврди квалификациони критеријум "искуство обављања сличних уговора" пружајући информације о уговорима за извођење радова на изградњи (реконструкцији, ремонту) путева на објектима градске мреже уличне мреже. Обим рада који се обавља под сличним уговором не би требало да буде мањи од 50% површине покривне асфалтне бетоне, што је предмет набавке.

Овакав захтев се сматра дискриминаторским јер је ограничио концепт "сличног уговора" на извођење радова на изградњи путева само на објектима градске улице и градске мреже, као и обим посла, не мање од 50% површине асфалтног бетона, који је предмет куповине . У ствари, извођачи радова који имају искуства извођења радова на опћим путевима или на подручју постављања асфалтних бетона, мање од 50% предмета набавке, ограничени су у могућности да учествују у поступку са таквим захтјевима. Поред тога, у тендерској документацији садржани су бројни други захтеви за које је утврђено да су дискриминаторни против белоруске компаније.

Закључак

Да закључимо, вриједно је нагласити да чињеница повећања трошкова поправке путева није гаранција значајног побољшања стања путева у сербсским градовима, с обзиром на то да се ова средства требају ефикасно искористити укључивањем што више искуснијих одговорних извођача у конкурентске поступке. У пракси у возилима друмског саобраћаја у арсеналу постоји један број ефикасних начина неадекватног коришћења средстава намењених за изградњу путева у градовима. Ситуацију погоршава чињеница да, упркос променама у законодавству, Државни уред за ревизију још није спроводио мониторинг набавки, што омогућава брз одговор на кршења поступака набавке.

Извор: Главком