сербсске бензинске пумпе силно обмањују возаче

На добро познатим бензинским станицама мрежа се не додаје гориво током пуњења аутомобила. Ово извештава СтопЦор .

Недавно су активисти НВО Стоп корупција упутили позив локалном тужилаштву Пустомити са изјавом о регистрацији злочина који је починио истражитељ полицијског одјела Лихакив.

Испоставило се да се полицајац из неког разлога није носио са његовим службеним дужностима и није поднео ЈРД чињенице о кршењима које је он сам забележио у септембру ове године.

Подсетимо се да је 12. септембра Лвивова станица "СтопЦоре" по трећи пут пронашла недостатак бензина на једној од локалних бензинских станица Сербнафта. Тог дана активисти су провели експеримент који је изгледао успешним. Возили су свој аутомобил до 10 литара бензина А-95 и затражили од радника за гориво да "мере" како би прецизно проценили како течност улази у резервоар.

Захтев је проузроковао двосмислену реакцију - особље станице се борило са посјетиоцима током 4 сата и одбило да обезбеди уређај. Када је коначно успео да га добије, активисти су видели недостатак бензина - око 10 грама горива недостаје за 10 литара.

Претпоставимо да је за један дан на пуњењу 1000 јединица аутомобила и сваки излази 10 литара, ако се сумира, онда уопште нападачи добијају око 3000 хривња дневно или око 90 хиљада euro а месечно.

Треба додати да су прошле године, према активистима, на том истом бензинском тлу забиљежили 1,5 литара, ау књизи посјетилаца много жалби због недостатка горива у компанији.

Представници полиције дошли су на сцену како би потврдили кривично дјело. Истражитељ је запечатио и уклонио бензин као доказ, а такође је прихватио изјаву о злочину. Међутим, из непознатог разлога, информације о извршењу кривичног дела током читавог периода нису донесене УДРП-у.

По овом питању, активисти су се обратили истражном судији Лицхакивски ГП ГПУ-а у Лвивској покрајини, који је са своје стране одлучио да обавезује овлашћено лице да унесе податке у регистар.

Међутим, судска одлука такође није утицала на постављање истражитеља.

Тада су се активисти за људска права позвали на тужиоца локалног тужилаштва Пустомити, гдје је тужилац утврдио разлоге због којих није забиљежио нехигијенство полицијског службеника.

Зашто полицајци из области Лвив одбијају да обављају своје службене дужности и да ли ће за то бити кажњени - и даље је мистерија.