Зашто Веркховна Рада није прегледала рачуне о "Еуробанкама"?

Рачуни о новим правилима за увоз аутомобила у сербсу на евро-метри нису спремни за друго читање, њихово разматрање у Веркховна Рада ће се одржати не прије почетка новембра. То је изјавио шеф парламентарне комисије за порезну политику Нина Јузханина.

Према њеним речима, рачуни бр. 8487 и број 8488 пре почетка другог читања су потпуно или нули на нулу или се њихов концепт променио.

"Разматрање амандмана на друго разматрање сада у комисији нема смисла", - рекла је она.

Иузханин је рекао да је предлог закона о изменама акциза дат 91 амандманима. Већина њих се односи на промену формуле.

"Већина измјена и допуна се односи на промјену коефицијента старосне доби, или је замјена за коефицијент екологије или коефицијент редукције управо фактор старости. Што се тиче основних стопа: базне стопе од 50 и 75 евра по хиљаду кубних центиметара не подлијежу посебним измјенама ", рекла је она, додајући да постоје корекције засноване на обиму мотора - предвиђали су њихов раст два пута након 3 хиљаде кубних цм.

Према речима шефа одбора за профил, већина измена и предлога су у вези с чињеницом да ће акциза бити смањена на 200-300 евра.

"То нису баш количине које је предлог предложио у првом читању", рекла је она.

"Најгоре што све амандмане се тичу укидања тих мјера контроле и мачења које смо намеравали да уведемо након поступка царињења аутомобила и након одобрења за будућност да се возило ослободи према новим правилима. Ово указује на то да се рачуне до другог читања потпуно или нула на нулу или њихов концепт мијења. И стога разматрање амандмана на друго разматрање сада у комисији нема смисла ", нагласила је она.

Иузханина је напоменула да Министарство финансија треба сада направити нове калкулације о свим приједлозима и доставити га комисији.

"Тако су јуче одлучили чланови одбора да ми шаљемо једно писмо свим министарствима ... о томе коју опцију можемо подржати", додала је она.

На питање да ли постоји дијалог са протестним власницима аутомобила на евро-метрима под кабинетом, Иузханина је приметила да су поднесени и амандмани активиста.

"Они су радили свој посао. Сада рад одбора не зависи од њих ", - рекла је.

"Мислим да је у најбољем случају, ако сва министарства имају времена да реагују, онда ће следећа пленарна недеља бити разматрање комисије", рекла је она, напомињући да у овом случају разматрање у сали може се одржати почетком новембра.

Подсјетимо, у првом читању рачуни о новим правилима увоза аутомобила у сербси на евро-метрима који је парламент прихватио почетком јула.

Нацрт закона бр.8847 предлаже успостављање основних стопа акцизе за нови аутомобил са бензинским мотором од 1.000 кубних метара. цм у износу од 50 евра по јединици и дизел - 75 евра. Одређивање акцизе за свако путничко возило вршиће се примјеном коефицијената на ове основне стопе. На коефицијенте ће утицати запремина мотора и старост аутомобила.

Нацрт закона бр.8488 доноси новчане казне за кршење термина боравка аутомобила на "Еуробанке" у транзитном начину.

Извор: аутоневс.уа