Од 1. октобра полиција ће имати нови разлог за новчане казне

Од 1. октобра, друмске саобраћајнице треба да укључе светла за дневну вожњу или кратко светло. Ово правило ради од октобра до маја и има за циљ смањење саобраћајних несрећа

Од 1. октобра до 1. маја возачи на сербсским путевима требају укључити свјетла за дневну вожњу или оборене свјетлеће свјетиљке, рекла је служба за односе с јавношћу Националне полиције.

Такав је услов из става 9.8 Правилника пута. Обавезна је за извршење и има за циљ повећање безбедности на путевима у мрачним дијеловима пута у свјетлу и мрачним временима дана. Радни фарови повећавају видљивост аутомобила за пешаке и друге кориснике путева.

Повреда ове норме правила резултира изрицањем новчане казне од 425 ЗАР.

Раније је било пријављено да су почетком септембра чланови парламентарне комисије за одржавање полицијских активности прегледали и препоручили усвајање законских промјена, које су предложиле повећање казне за возаче без сигурносних појасева и мотоцикала. Заменици предлажу да повећају новчану казну од 51 ЗАР на 850 ЗАР и увјерени су да ће значајна казна приморавати возаче да се придржавају ДАП-а, што ће смањити ниво смртности и повреде на путу.