сербсски возачи могу много олакшати живот

Народни посланици су почели да олакшавају живот возачима и додају полицијски посао. У новом закону који је уписан у Вијеће, предлаже се да се код куће одузме одговарајући и технички пасош, а идентификацију возача врши електронски систем

Посланици су пријавили рачун бр. 9105, који предлаже укидање потребе возача да са собом носи возачку дозволу, технички пасош и осигурање, извјештава о мјесту Вијећа.

Предлог закона је поднет 19. септембра Савету 15 посланика. Промјене покрећу увођење електронског система идентификације возача без возачке дозволе.

Возач ће бити довољан да јасно наведе своје презиме, име, годину рођења и / или идентификациони код, број полиса осигурања. Полиција ће самостално сазнати у електронској бази података да ли возач има потребне дозволе.

Предлог закона предвиђа измене Закона о сербси о управним прекршајима и Закона сербсе "о друмском саобраћају".

Замјеници предлажу амандмане на дио 1 Чл. 126, чл. 256, 265-1, 267 Кодекса сербсе о административним прекршајима. Они елиминишу обавезу да представи возачку дозволу и могућност да полицијски службеници одузму возачу лиценце.

Измене Закона сербсе "о друмском саобраћају" имају за циљ употребу базе података које су на располагању полицији да идентификују возача.

Поједностављење неће утицати на возаче војних возила, странце и лица без држављанства. Док путују у иностранство, грађанима сербсе ће бити потребни папирни или пластични документи.

Подсетимо се да је данас сербсска полиција подсетила мотористе да ће од 1. октобра на путевима за земљу укључити свјетла за дневну вожњу или оборене свјетлеће свјетиљке. Ово правило ради од октобра до маја и има за циљ смањење саобраћајних несрећа.

Извор: Ракурс