Вијеће ће размотрити закон који ће "возити возаче до угла"

Ако Веркховна Рада усвоји Билл број 7286, који ће обавезати возача да утопи возило, напусти возило и пренесе полицајца на десно на захтев патроле, то неће донијети никакве позитивне промјене, већ ће само створити више конфликтних ситуација на путу. Ово је наведено у коментарима сајта "Данас" Вадим Володарски.

Према стручњаку, предлог закона који је већ достављен парламенту у великој мјери ће ограничити возаче и највероватније ће руководити неки полицајци који се не професионално професионално понашају.

"Прво, теза звучи да возач, на захтев полиције, утопи мотор и уклони кључ из браве за паљење. Звучи као паметно, али у стварности ће довести до искључења видео рекордера, а возач једноставно неће моћи да ухвати могућа незаконита радња полицајца који може бити. Као што знамо, већина регистара се искључује када је напајање искључено. Друго, ако узмемо у обзир услов да изађемо из кола, онда возач може бити талац краве ", - каже Володарски.

Активиста за људска права такође се супротстављао чињеници да је возач пренео документе у руке полицијских службеника. Адвокат се сећа како су службеници саобраћајне полиције узели возача право, а затим их уцјењивали и затражили мито.

"Дуго смо постојали да би, ако су документи били у рукама службеника саобраћајне полиције, довели до тога да је возач зависио од њега. Било је случајева када су ти документи узети и рекли да ми нисте ништа пренели. Постоји ризик да ће се и данас такве ситуације поновити. Полицајци могу пронаћи основе да не дају права власницима. Морамо имати случајеве непрописног понашања полиције, а то ће представљати озбиљан проблем за возаче ", наставља ауто-службеник.

Ако узмемо у обзир овај закон у смислу безбедности полиције, онда стручњак није сигуран да ће се због такве иновације њима гарантовати.

"Што се тиче речи" руке на волану "... Свима морамо да схватимо да ако особа изврши нешто илегално и жели да побегне, и даље ће покушати то да уради. А ове норме неће имати никакву вредност за њега ", - додао је стручњак.

Према његовим речима, овај закон ће ући у угао само возачи који поштују законе, што ће бити у неповољнијој ситуацији. Као што Володарски каже, није неопходно копирати САД, већ да узме у обзир сербсске стварности, као и опште тенденције у другим земљама.

"Ми не волимо САД. Немамо толико оружја да приморамо људе да држе руке на волану. По мом мишљењу, ово ће довести до конфликата на путу и ​​може изазвати понашање незаконитих полицајаца. Такође, у многим људима, тако рећи, нерви нису у најбољем стању. И, ако узмете искуство других земаља, онда, на пример, у Естонији документи у рукама возача - ово је архаизам. Полиција проверава доступност докумената користећи електронски систем ", каже аутор.

Но, упркос свим овим недостацима, активиста за људска права склон је вјеровати да је то апсолутно бескорисно, по његовом мишљењу, закон се може усвојити.

"Тешко је рећи до сада. Али има шансе, "- каже Володарски.