Посланици су усвојили закон којим се побољшава казна за зло ауто

Парламент је подржао нацрт бр. 8184 о измјенама и допунама Кривичног закона сербсе о неизбежности казне за одређене злочине против имовине, безбједности саобраћаја и обављања саобраћаја, извјештава дописник РБЦ-сербса .

Треба напоменути да је након низа неуспелих гласања пројекат подржао минимални потребан број посланика - 226.

Планирано је утврдити да је незаконито одузимање возила извршено више пута или претходном завјером од стране групе особа или у комбинацији са насиљем који није опасан по живот или здравље жртве или претњу од таквог насиља или почињен с продором у просторије или у другом складиште или ако је предмет незаконите заплене возило чија тржишна вриједност у вријеме извршења кривичног дјела износи значајну количину или кориштење електронског уређаја за окултне интервенције у раду техничких система заштита (блокирање) стационарних или мобилних објеката, како би се добио неовлашћени (неконтролисани) приступ њима, кажњава се лишавањем слободе на период од пет до осам година, са или без конфискације имовине.

Према пројекту, незаконито одузимање возила од стране организоване групе или у комбинацији са насиљем који је опасан по живот или здравље жртве или претња таквог насиља или ако је предмет незаконитог заплијања возило које је тржишна вриједност у вријеме извршења кривичног дјела велике величине, кажњава се затвором од 7 до 12 година са или без конфискације имовине.

Истовремено, величина возила треба схватити као трошак возила од 100 до 250 минималних прихода без пореза, то је од 1700 до 4250 хривња, а велики - трошак возила са више од 250 безобзирних минима.

Поред тога, предлаже се да се предвиди та крађа, у комбинацији са пенетрацијом у кућу, другим просторијама или складиштем или која је нанела значајну штету жртви или употребом електронског уређаја за прикривене сметње у раду техничких система за заштиту (блокирање) стационарних или покретних предмета, у циљу добијања неовлашћеног (неконтролисаног) приступа њима, кажњава се затвором од три до шест година.