Порез на ауто се може потпуно отказати

Европска комисија је најавила спремност да предузме такав корак уколико САД такође смањују царине на европским аутомобилима.

Брисел је спреман да смањи на нулту увозну царину за све индустријске производе, укључујући и аутомобиле, у трговинским преговорима са САД, изјавио је 30. августа европски комесар за трговину Цецилиа Малмстром.

"Рекли смо да је ЕУ спремна прећи на нулту обавезу за производњу роба, наравно, ако исто то уради и Сједињене Државе. Дакле, то ће се десити на реципрочној основи ", рекао је Малмстром у трговинском одбору Европског парламента.

"Ми смо спремни да чак ниже тарифе на увоз аутомобила на нулу, ако САД то и учине", додао је Малмстром. Према њеним речима, такав корак ће имати користи од економске тачке гледишта и за ЕУ ​​и за САД.

Као што је наведено, америчке царине за увоз челика и алуминијума из Европе ступиле су на снагу 1. јуна 2018. године, као одговор на то, Европска унија наметне увозне дажбине на 23 категорије производа из Сједињених Држава.

Током разговора у јулу, предсједник Европске комисије Јеан-Цлауде Јунцкер и амерички предсједник Доналд Трумп сложили су се да не уводе нове дужности док се странке не консултују о даљем дјеловању.

Они су се посебно договорили да раде на нултој дузини и нултој субвенцији за индустријску робу, не укљуцујуци аутомобиле.

Тако су речи Малмстром, који су поменули могућност смањења аутомобила на нулу, указали на спремност ЕУ да учини више за успостављање трговинских односа са Сједињеним Државама.

Брисел и Вашингтон почели су припремне разговоре за одређивање обима потенцијалног трговинског споразума. Током првог састанка у Вашингтону прошле седмице, предлог Брисела да се расправља о питању царинских обавеза одбацила је америчка страна, пише Данас .

Увозна царина за увоз аутомобила у ЕУ износи 10% - већа је од 2,5% тарифа на снази у Сједињеним Државама, али државе наметају 25% царину на лаким камионима и камионима који се испоручују на америчко тржиште.

Према Малмстрому, то није "обнова преговора о закључивању споразума о трансатлантском трговинском и инвестиционом партнерству (ТТИП)", већ је усмерен на "ограничен трговински споразум".

Као што знате, након избора Доналда Трумма, америчка предсједница канцеларка Ангела Меркел рекла је да је закључење споразума ТТИП између ЕУ и САД у овој фази немогуће. Трумп је и даље био против потписивања споразума током изборне кампање.