Осигуравачи су почели да плаћају више новца у несрећи

Просјечна исплата за штету по живот и здравље порасла је за 70%. Ово је написао лига.нет .

Током осам месеци 2018. године број несрећа на путевима сербсе смањен је за 8,6% (у односу на прошлогодишњу), међутим, повећан је просечан износ осигурања осигурања у случају несрећа. То је извештава служба за медије Завода за осигурање моторних возила сербсе (МТИБУ).

Као што је објашњено у МТИБУ-у, то је због повећања броја незгода са средњим и великим губицима имовине, као и повећањем просечних плаћања од 70% за штету проузроковану живота и здравља жртава.

У поређењу са 2017. годином, највише је порасло учешће губитака у групама од 90 до 100 хиљада УАХ (за 36%). Умерено повећање учешћа губитака забележено је у групама од 60 хиљада ЗАР до 90 хиљада ЗАР.

Истовремено, број губитака се повећава у сегменту од 10 до 25 хиљада ЗАР. Просечан износ накнаде за губитке настале имовином износи 17 хиљада УАХ 29, а за штету проузроковану животом и здрављем - 25 хиљада 22 хиљада.

Поред тога, број закључених протокола се повећава. Током 8 месеци коришћени су као средство за поравнање у 23 хиљаде 815 саобраћајних несрећа. Стога, свака трећа пријава осигуравачу за обештећење под уговором ОСАГО подлеже Еуропротоцолу.

Просјечни период поравнања за догађаје осигурања за 8 мјесеци 2018. године износио је 105 дана. То су услови повраћаја који изазивају највеће жалбе потрошача. Конкретно, број жалби жртава због одлагања увјета за плаћање осигурања за годину повећан је за 39% и износио је 1.303 жалби за осам мјесеци 2018.