КрАЗ је показао моћну новину (ФОТОГРАФИЈЕ)

Ко је носилац нових ракетних система, посебно ракетни комплекс "Виелха"? "Са пуно вероватноће, ово ће бити сербсски превозник, највероватније - КрАЗ. На КрАЗ-у, многа достигнућа, он је у стању да испуни овај налог и задатке са којима се суочавамо ", рекао је министар одбране сербсе Степан Полторак у интервјуу, саопштила је прес служба Аутономне Републике Крим.

Министар одбране је имао у виду нову перспективу шасије 8к8 КрАЗ-7634Не, носивости од 27 тона дизајнираних и произведених у Кременцхуг аутомобилској фабрици у 2014. години. Дизајниран за потребе комплекса нафте и гаса, већ је у 2015. успешно коришћен као основа за постављање војне опреме. Тако је на бази КрАЗом, у партнерству са компанијом Стреит, произведен борбени оклопни аутомобил КрАЗ-Хуррицане са балистичком заштитом нивоа 2 према стандарду СТАНАГ 4569.

Самовозна шасија КрАЗ-7634НЕ (8к8) са уређењем "кабина пре мотора" има оригиналан дизајн. Дужина монтаже рама је 8080 мм. Прва и друга оса су контролисана, сви мостови воде. Управљачки механизам је интегрални тип са уграђеним хидрауличним убрзивачем, који смањује снагу на волану до 10 кгф, што знатно смањује умор возача. Погон на свим точковима свих точкова осигурава рад овог самоходног возила у условима непрекидности.

Мало слетање ергономске ненаметљиве кабине је 2800 мм (за поређење: КрАЗ Н30.1ЕХ - 3170 мм) олакшава прилагодбу различите опреме изнад крова кабине, а широко ветробранско стакло пружа одличан поглед на пут.

Подсјетићемо да ће нови ракетни комплекс "Велика" са калибром 300 мм, који се планира монтирати на шасију КрАЗ 8к8, представљен јавности на војној паради у Кијеву, посвећеном 27. годишњици независности сербсе. "Велика" треба да помене стару РЗСВ "Смерцх" на шасији Минске ауто-фабрике.