Зашто загријавање аутомобила зими је бесмислено: савјети за возаче

Многи возачи аутомобила зими се загревају, навијајући мотор дуго пре него што крену на пут. А ако је аутомобил опремљен даљинским стартером, онда возач једноставно мирно чека код куће, док се његово возило не загреје , пише тиацхивневс.ин.уа .

Људи мисле да се на тај начин аутомобил загријава на температуру која је најбоља за хладну вожњу. Међутим, стручњаци кажу да модерни аутомобили не морају да се покрећу унапред. Ово је једна од штетних зимских навика које се морате ријешити.

Према ријечима стручњака у аутомобилској индустрији, загријавање нових аутомобила зими није више од 30 секунди, јер су бржи у покрету

Зашто се мотори не морају загрејати?

Прво, у мразу у просеку 12% повећава потрошњу горива. Друго, зими се аутомобил заиста загријава много дуже.

Унапријед је потребно само загријати старе аутомобиле који раде на карбуратору.Ако се то не уради, расплињач се не загријава до жељене температуре, која одређује потребну мјешавину зрака и горива, а мотор ће постати зелен.

Међутим, 1980-1990. Године, карбуратори су замењени бризгаљкама, које захтевају мешавину горива и ваздуха, што се одређује коришћењем специјалних сензора. Мотор за убризгавање није потребан за загријавање, јер сензори контролирају смјесу и подешавају се на жељену температуру. Због тога модерни мотори не захтевају празан ход.

Осим тога, у празном ходу мотора долази до значајних штета по околиш, посебно због прекомјерне потрошње горива и емисије стакленичких плинова. Према речима научника, мотор у празном ходу даје 1,6% свих емисија гасова стаклене баште у Сједињеним Државама. За поређење, то је двоструко више од укупне емисије индустрије челика.

И канадско Министарство природних ресурса спровело је експеримент, охладило три аутомобила на -18 ° Ц, а затим је отпутовало до сваког од њих на одређеној удаљености. Неки аутомобили приписали су експерименту 5 минута и 10 минута.

Експеримент је показао да што дуже загријавамо аутомобил, што више гаса трошимо узалуд, то је већи волумен мотора, већа је потрошња горива када се грије у празном ходу.