Како припремити аутомобил за зиму: 6 главних савета који ће вас спасити од проблема на путу

Зима је већ на носу, тако да ваш аутомобил мора бити припремљен за хладан период рада

Гума

Експерти саветују да промене гуму за зиму, када просечна дневна температура пада испод 7 степени топлоте. У таквом времену, летње гуме почињу да се круте, а оптерећење са цесте погоршава.

Уље

Приликом избора нафте, размотрите климу вашег региона и препоруке произвођача. Свака марка нафте има своје карактеристике. У мразу је боље користити уље са ниским вискозитетом.

Течност

Најрањивија разлика у температури је влакна брисача ветробрана и треба је замијенити зимом у складу са режимом температуре. Ово ће вам омогућити да се осјећате у снежном, кишном времену и не брините да се течност замрзава у резервоару, млазницама или већ директно на ветробрану.

Кочнице

Ако желите прегледати кочионе плочице, затегните кабл ручне кочнице. Ако се подлоге замењују, обратите пажњу на цилиндре. Ако на својој површини има течност за кочење, онда су манжетне одеће, тако да их такође захтева замена.

Батерија

Прегледајте батерију за пукотине, очистите контакте и врх тела. Стезаљке морају бити чисте, суве и подмазане како би се спречила корозија.

Потребно је провјерити ниво напуњености батерије и пунити или замијенити истрошену батерију ако је потребно.

Брисачи ветробрана и врата

У јесен такође је потребно провјерити стање брисача и подмазати заптиваче врата специјалним силиконским спрејом, који ће вас спасити од замрзавања врата током озбиљних мраза и продужити вијек њиховог рада.

Међутим, саветујемо вам да се не ограничите на површински преглед аутомобила, а ван сезоне да се пријавите на сервисну станицу, која ће провести комплетну дијагнозу аутомобила пре него што промени временске услове и спасе вас од могућих проблема.

Извор: Политек