Како одабрати пуњач батерије за ваш аутомобил

Брига и одржавање аутомобила захтијева пуно труда, времена и новца, јер често постоје кварови и непредвидљиве ситуације. Посебно много њих у зими. Услови постају озбиљнији, тако да морате припремити свој ауто за њих. Ако можете претходно заменити гуму, обезбеђујући мраз, онда је батерија аутомобила много компликованија. Возач никада не зна када му проблем изненада пронађе, а само пуњач може постати спас. Шта су, и како одабрати прави модел за себе - прочитајте у овом чланку.

Како се пуњачи дешавају

Пре него што извршите куповину. Морате сазнати које врсте таквих уређаја постоје.

Подијељени су према принципу рада на импулсном и трансформаторском систему. Предности првог типа су да су компактне величине и мале тежине, тако да је погодно узети са њима на путовању. Модели другог типа су много више димензионални.

Пуњачи батерија такође су подељени на ручне, полуаутоматске и аутоматске.

Приручник - ово су најједноставнији, али и најопаснији уређаји. Корисник мора увек контролисати износ накнаде. На крају крајева, сам алат се неће искључити када је пун. Из овога и велике вјероватноће прегревања, а понекад и експлозије.

Полуаутоматски модел мора бити повезан са батеријом, ручно подешавање напајања. А када се пуњење напуни, апарат се аутоматски искључује.

Аутоматски модели користе најприкладније. Једноставно се повезујете, и сами регулишу снагу и време пуњења. Али запамтите да су удобнији и квалитетнији производи увек скупљи.

Како изабрати прави модел

У продавницама и на тржишту наћи ћете пуњаче и стартне пуњаче. Која је разлика? Први напаја само батерију, траје од неколико до десет сати. Остали уређаји су много разноврснији. Они започињу мотор за неколико минута, а такође и пуњење. Веома су погодни за коришћење када морате одмах да идете, а нема начина да се возило наплати неколико сати. Наравно, боље је купити стартни пуњач, али такви модели су много већи, тежи и скупљи. Није увек могуће носити са собом.

На димензијама пуњача треба прво обратити пажњу. На крају крајева, они су различити. Такође, обавезна карактеристика је излазни напон једносмерне струје. Требало би да буде компатибилан са батеријом вашег аутомобила.

Користећи све ове савјете, кварови и временске прилике вас никада неће сазнати на путу.