Маде ин Сербаине: зашто можемо бити поносни на "хунцхбацк"

Сви су га сматрали малим, слабим и дали офанзивне надимке. Требало је пола века и постало је јасно како је био цоол за своје време. Али било је људи који су тада знали истину. Пронашли смо извештај о упоредним испитивањима "грбавца" и неколико страних аутомобила, из 1959. године.

Из неког разлога, у псеудо-експертском окружењу се верује да је први сербсски путнички аутомобил - Запорожхетс ЗАЗ-965 - копиран од италијанског Фијата. О њиховој конструктивној "сличности" ускоро ћемо написати посебан чланак, а данас ћемо говорити о оперативним карактеристикама страних аутомобила тог времена и ЗАЗ-у. Штавише, овај разговор ће бити сасвим материјалан, јер се ослањамо на специфичне податке из извештаја НАМС-а 1959. године.

Затим је Совјетски научни ауто-мото институт спровео компаративне тестове осамнаест страних модела аутомобила. Њихови резултати су резимирани у извјештају за стручњаке профила, који је чак иу мањем обиму издао државни тираж. Ова брошура је пала у наше руке и одмах ћемо рећи: у њему смо нашли много чудних ствари.

Скупштина ЗАЗ-965 је била најионалнија за своје време

На пример, у тој далекој 1959. години, када су тестирани и тестирани инострани аутомобили, наши Запорожци су већ били спремни за производњу. То јест, мит о његовом копирању не добија потврду са првих страница документа.

Дакле, какав је изгледао наш западни грбав "Запорожец" у позадини светских класа: БМВ 600, Цитроен 2ЦВ, Даф 600, Фаит 500, Фиат 600, Ллоид ЛП600, НСУ Принз, Трабант П50.

Капацитет

Насупрот стереотипима, Запорожетс није био чврст. Поређење са конкурентима показује да према класичном индексу - дужина кабине (од притисне педале квачила до крутог наслона задњег седишта) - "хумпбацкед" је лидер у класи: 1840 мм. У другим аутомобилима овај индикатор је у границама од 1640 до 1830 мм. У овом случају, само Фиат 500 је декларисан као аутомобил за две одрасле особе и двоје деце, сви остали су званично позиционирани као четвероструки.

Цитроен 2ЦВ је био већи од сазетника у величини, али је био ближе запорожцима у унутрашњости

Електрични алат

Свако вам говори да је "Печење" било лажно и споро - и то није тачно! На позадини својих страних колега, то је био моћан аутопут. Његов четвороцилиндрични мотор запремине од 0,750 - 0,890 литара развио се у различитим годинама од 23 до 30 КС Док је већина саучесника била скептична двоцилиндрична мотора капацитета од 425 - 600 "коцкица" и снага од 12 до 20 "коња". Само у "шесто стотину" снага је премашила двадесетједну марку: чак 22 КС!

Италијански Фиат 600 понекад се назива прототипом ЗАЗ-965. У ствари, имамо само изглед предње стране

Чак и узимајући у обзир да је Запорожет био 30 до 160 кг тежи од већине његових браће и сестара (осим ДАФ-а), његова снага је у почетку била изнад просека, а потом - и прилично рекордна. За сваки коњ имао је 42 - 35 кг укупне тежине, а са појавом новог 30 мотора, сваки Запоризхжија коњ је повукао само 32 кг. Чак и са првим, најслабијим моторима у ЗАЗ-у, то је био трећи и четврти резултат у групи, а са 30 силова постао је неспорни лидер. У међувремену, код многих партнера, ова цифра је близу 50 кг, а Цитроен - чак 67 кг!

Немачки модел НСУ Принз био је најбржи микролумузин крајем педесетих година прошлог века, али према многим карактеристикама изгубио је од "грбавца"

Сходно томе, није сваки конкурент развио максимум у 90-100 км / х, тачније, док су "стотине" убрзале само НСУ Принз, док су остали углавном стајали у просеку од 70 - 92 км / х.
Такође, није имао проблема са "бакингом" и са потиском: обртни момент од 5,3 кгм ставља га на прво место на списку вршњака - "штрајкача", а са великом маргином, пошто је просјечна вриједност "у одјељењу" свега 4,22 кгм.

Ефикасност трошкова

У размери земље ЗАЗ-965 имала је славан економске машине, иако на свеевропском нивоу није толико јасно. Контролна потрошња горива 5.5 л / 100 км - с једне стране, показатељ је добар и за садашње време. С друге стране, неки ученици су јели још мање: 4,3-5,3 л / 100 км. Али прави "одсјај", као што је Трабант (6,0 л / 100 км) и Ллоид (6,13 л / 100 км), подигли су просечну цифру у групи на 5,2 л / 100 км. Одакле су "Запорожјети" благо одступали, али у неповољном положају.

Холандски Даф 600 био је масивнији од ЗАЗ-а, али био је мање компактан и не толико динамичан као и Запорожец

Ресурс

Сви тестирани аутомобили су били навијени на путевима различитог квалитета од 25.000 километара током 1959. године, што је НАМИ тестерима дало велику статистику о поузданости те издржљивости. Текући део свих страних аутомобила тешко је носити такве оптерећења. Већ на половини ове километраже дошло је до квара трансверзалних извора у Фиату, губитка еластичности извора, критичног хабања крилних спојева. До краја теста, ниједан инострани аутомобил није елиминисао озбиљне проблеме у тркачкој опреми. У "шестсто стотину" трошење није било ограничено на детаље суспензије - у извештају тестера из 1959. примећено је да се тело "Италијана" деформисало тако да су углови кола постављени.

Ллоид ЛП600 је издала немачка компанија Боргвард - лагано, чврсто и преовлађујуће

Са друге стране, ЗАЗ-965 је имао високу пропустљивост на сеоским путевима. Такође, он се са већим удобношћу померио на храпавости, пруженим великим точковима и потпуно независним подужном суспензијом. Али не морамо да га приписујемо одређеним предностима, јер су неки аутомобили створени за неке услове рада, а ЗАЗ - за друге. Што се тиче откривених недостатака Запорожета, у поређењу са иностраним аутомобилима, они су откривени само на великој листи рутинских радова: шарке суспензије и управљање су тражиле честе шхтрициванииа.

Запорожхетс ЗАЗ-965, достављени транспортеру 1960-их година, оставили су славу приступачног и неометаног транспорта

Према томе, према резултатима тестова из 1959. године, инжењери НАМС-а су донели закључке о неадекватности одређених дизајна шема за савремене аутомобиле у то време. У исто време, дизајн Запорожета, који се испоставило да је успешнији од решења "страних произвођача" и тада био спреман за производњу, добио је још једно одобрење.