Мрежа показала је први аутомобил ЛАЗ (ФОТОГРАФИЈЕ)

Каква лоша времена су стереотипи! Већ неколико деценија реч "ЛАЗ" била је синоним за реч "аутобус" - и испоставило се да је дуго пре издавања аутобуса под брендом Лвив - само мислите - грађевинске машине!

Данас је лако наћи аутомобил који је први аутомобил ЛАЗ бренда. Теже је разумети логику менаџера који су већ десет година промијенили специјализацију предузећа. Али у послератном периоду од 1945. до 1955. године није прихваћено да расправља о наређењима.

Почните

Тек јуче су биле последње битке Другог светског рата, а у Лавову су преузели организацију компаније за склапање аутомобила. Основана у мају 1945. године, биљка је почела да ради три године касније, али заправо није било аутомобила, већ каравана, лаких приколица, боксова и кашика за реверзибилне лопате.

Неколико година касније, ред је дошао на аутомобиле, иако нису сасвим обични и самоходни дизалице носивости од 3 тоне. Године 1951. почели су производити јединствени модел дизалице АК-32 на шасији камиона ЗИС-150. Овај модел је адаптиран за Лвив модел К-32, који је у Совјетском Савезу произвео неколико постројења одједном.

Камион К-32 је произведен у неколико фабрика Уније, при чему свака компанија прави мање промјене. Лвивова верзија названа је АК-32 (1951 - 1955) и ЛАЗ-690 (1955 - 1964).

А 1955. године појавио се први аутомобил под брандом ЛАЗ - кран је поново надограђен (на примјер, олакшао се за 500 кг) и назвао ЛАЗ-690. Ради правде, треба рећи да су приколице и вагони такође носили бренд који нам је познат за хиљаде аутобуса који се још увек возе на путевима у земљи: ЛАЗ-150Ф, ЛАЗ-712, ЛАЗ-729, ЛАЗ-742Б. Али хронолошки, камионски кран ЛАЗ-690 још увек изгледа да је први самоходни камион фабрике аутобуса у Лвиву.

Како је био први ЛАЗ

Камионски кран је био радни коњ сервисера и инсталатера у грађевинарству, у општинској економији великих и малих градова, иу великим предузећима. У ствари, он је подигао и померио све што је потребно преведити са места на место унутар своје носивости и дохваћености својих стрелица од 6,5 метара.

До 1957. камион ЛАЗ-690 је био заснован на шасији камиона ЗИС-150 (на слици), а потом - на својој надограђеној верзији ЗИЛ-164

Структурно, то је била једноставна и непрецизна техника, кран је класификован као кабловски блок. Погон зупчаника био је механички, са стандардног 8-цилиндричног мотора, обртни момент ЗИС-а се преносио кроз полугу за мењач на пужне редукторе са коцкастим и теретним бубњевима - нека врста витла, која подижу конопце, односно, бум и сам терет. На крану тренутно није постојала обавезна подлога са бубњем за кочење витла приликом извршавања команде "својство!" (Доље) - кориштено је моторно кочење, баш као што је случај са аутомобилом током вожње.

Оптерећење кранске кабине карактеристична је за ЛАЗ. Светло на крову ове кабине било је само у каснијим верзијама овог модела

За једноставност и поузданост, дизајнери су напустили додатне погоне и спровели подешавање брзине подизања и спуштања куке кроз редован мењач (успут, петостепени!). Да би подигао терет на праву брзину, кран је одабрао одговарајући степен преноса и "давао гас" или обрнуто "одбацио" обртања помоћу другог акцелератора заједно са оним што је био под ногама испод стопала испред кабине возача.

Чудно, са новостима домаће аутомобилске индустрије било је могуће упознати са рекламним летцима

Случајно, задња кабина, која је магично трансформисала возача у покретач крана. Дизалице ЛАЗ дизалице разликовале су се у чињеници да је у потпуности било метал, док су друге фабрике користиле архаични дрвени оквир. Стакло је било кружно, у средини - мекана столица, испред ње - ручице и педале управљача за подизање и окрет стрелице.

Све ово, уз дозволу, била је кранска фарба првог ЛАЗ-а која се налазила на платформи за обртање, која се, због ваљкасте опреме, ослањала на такозвани круг јахања. Захваљујући њему и зупчаној круну он је могао да претвори стрелу тамо где му је било потребно.

А сада - аутобуси!

Укупно је у Лвиву покренуто 3.000 камиона ЛАЗ-690, али крајем педесетих година биљка је почела да преусмерава у аутобусе, поготово пошто је први нацрт таквог био спреман већ у децембру 1955. године. Међутим, следећи пут ћемо разговарати о првим аутобусима у Лвиву.

Аутобус "ЛАЗ сербса-1" - права тријумфална аутобуска седмица у Ници и изложбе у Бриселу 1967

И данас ћемо се само сетити да је највећа фабрика аутомобила у Европи са капацитетом од 15 хиљада аутобуса годишње не само изненадила аутомобилски свет својим дизајном. На пример, Лвивови модели "ЛАЗ сербса" су на аутобуској изложби у Бриселу примили аутобусну недељу Гранд Прик у Ници и наслов "Најбољи европски аутобус - 1967". Признати стручњаци забележили су не само изразни стил и удобност аутомобила у Лвиву, већ и напредну и рационалну структуру ових аутомобила - како је речено, на примјер, добијена је ЛАЗ златна медаља за структуру тијела.

24 Канал Извор 24 канала