Ако су они који су позвали трактор ЗАЗ-965 за вучни мотор и висок прелаз знају колико су близу истини! На крају крајева, први "Запорозхетс" у сербси је заиста био трактор ...

Домаћа економија, коју је совјетска влада покренула након распада грађанског рата почетком 1920-их година, могла се ослањати само на пољопривреду. Било је јасно да без механичког повлачења села - укључујући и сербсске - са овим задатком не може да се носи. Државни органи су сањали о "100 хиљада првокласних трактора", а свјетло ових планова дошло је до ... села Кичас у близини града Запорожје. Наравно, будући аутомобил Запорожец није имао ни то.

Возач првог "Запорожхетса" седео је удесно са задње стране на седишту жељеза, вратио се на еластични држач

Трактор: Маде ин тхе виллаге

У овом селу, насељено немачким колонистима, пре револуције, истовремено су радиле две фабрике пољопривредне механизације, а обојица су реаговали на задатак добијен одозго: да направи трактор. За 1921, задатак је био тежак, али је у селу Кичкас (сада ДнипроГЕС поплављеним резервоарима) одлучено. Пројекат је преузео инжењер Л. А. Унгер Плант бр. 14 са двојицом колега за имена Ремпела и Паулса.

Најважнија ствар за било који ауто у то време била је мотор, пронађен је у близини - у суседном Токмаку, где је у државном погону број 8 произвела једно-цилиндрични "Триумпх" полу-дизел мотори. Ово је невероватно у складу са тренутним концептом дизајна, датићемо мало ниже место, а што се тиче укупног изгледа - да би се спасили материјали, трактор је направио три точка.

Мотор са једном цилиндром је хлађен водом, регулисан је и моментом паљења радне смеше у полупречнику брегастог осовине

Друга архитектура је типична за тај период: закривљени оквир, гвоздени котачићи, седиште за бицикле, такође направљено од метала. Шема са три точка, између осталог, омогућила је суспензију што је могуће једноставније, са ригидном монтажом свих точкова без шарки и еластичних елемената. Као ролна столица, трактор на три точка увек се, на било којој неједнакости, ослањао на замеле са свим расположивим точковима. Није било мењача, већ само двостепеног преносника типа "гитара" са константним бројем преноса. Али било је пригушења - са диском за трење пластичне рђе.

Преноси нису доступни у трансмисији, јер се уљни мотор може покренути без проблема у супротном смјеру. Радна брзина аутомобила (у оба смера) - 3,6 км / х, транспорт - 4,2 км / х.

Уље Семи Дизел

Триумпх мотор са 12 коњских снага узет је не само зато што је био произведен поред њега, већ зато што је посебно дизајниран за употребу у условима који су у начелу неприкладни за било коју машинерију. Овај једноцилиндрични мотор је распоређен што је више могуће, и што је најважније, ради на најједноставнијем гориву - нафти.

На врху главе цилиндра полу-дизела налази се калоризатор - загревана заобљена комора у којој се гориво запаљује са високе температуре. На врху полувелене главе цилиндра налази се калоризатор - загревана заобљена комора у којој се гориво запали од високе температуре

Двотактни "Триумпх" мотор припада типу калориметра. Недостају систем паљења и карбуратор, али постоји глава тела - комора у којој део горива запали са високе температуре. Пре него што започне, комора за калоризацију мора да се загреје спољашњи извор - на пример, лемилица за лемљење, ау току рада самостално одржава радну температуру.

Пошто вентил за гашење није обезбеђен, потребно је реаговати на промену оптерећења, осим у случају промене момента паљења. Ово се реализује захваљујући снабдевању мале количине воде у цилиндру који хлади калоризатор и формира тренутни момент у цилиндру са кашњењем.

Једноставност дизајна омогућила је да трактору "Запорожхетс" служи у занатским условима. Због овога, неки примерци су служили сербсским сељацима више од 30 година

Уљни мотор ради на ниским обртима, око 400 обртаја / мин, што узрокује велике вибрације са једним цилиндром. Стога је на трактору "Запорожхетс" уграђен огромни замајац, који се налази на десној страни уређаја, у пречнику је једнак његовом предњем точку. Мотор "Запорозхтса" би могао потрошити не само нафту, већ и гориво највишег квалитета - керозин, путер. А полу-дизел се не зове због врсте горива, већ због одсуства свјећице, иако се не утиче на компресију на паљење горива.

Упоредни тестни погон

Када је у фабрици у селу Кичкас саградио прву серију "Запорожијана" (око 10 јединица) и схватио да је аутомобил успешан, 1923. године одлучили су пренијети производњу у већу компанију - у Токмаку, у погон "Червони Напред", који је производио врло уље мотори У земљи је прогласила НЕП - нову економску политику, привреда је почела да се развија и порасла је потражња за пољопривредним машинама.

Један од конкурената Запорожета је амерички Холт са капацитетом од 75 КС. - изгубио компаративно тестирање због високе потрошње горива.

Интересантно је да је током велике пољопривредне изложбе у Москви у јесен 1923. учествовао сербсски трактор у компаративним испитивањима на терену. И испоставило се да је у скромним димензијама и нивоима снаге "Запорозхетс" био продуктивнији и економичнији у поређењу са копијом америчког гусленичког тракторског трактора Холт (капацитета 75 КС) производње петроградске фабрике Обукхова. Десетак земљишта - то је нешто више од 1 хектара - Запорожетци су орањивали до дубине од 18 цм и потрошили 28-30 кг нафте. А за моћну Холт са 75 коњских снага, за керозин је било потребно 36 кг горива.

Још један упоредни пробни погон одржан је пролеће 1925. године у близини Харкива, у пару са идејом Форд-а, трактором Фордсон. Обновљени 16-огрогодишњи Запорожјети потрошили су 17,6 литара уља на земљишту десетине, а Фордзон - 36 литара керозина, док је Американци радили 25 минута дуже. Дакле, сербсски трактор је био у великој потражњи и до 1927. произвео је 500 или 800 примерака.

Огромни замајац балансирао је неуједначени рад мотора са једним цилиндром са ниским брзинама

И онда је дошао други пут: НЕП је са својим приватним предузетништвом постепено скратио, припремајући се за колективизацију. На транспортерима нових фабрика ставио је све исте лиценциране Фордсон, који је био, мада није тако продуктиван и економичан, већ због масовне технологије (а овде је стари Хенри Форд успио!) Било је много јефтиније

Али Запорожхетс је радио свој посао, и остао први домаћи трактор за све време.

Извор: Ауто 24