Битка Запорожје и тајни војни АТВ ЛуАЗ (ФОТОГРАФИЈЕ)

Свако ко је одрастао у СССР-у, или барем деведесетих, вероватно је видео невидјено теренско возило ЛуАЗ-969 више пута. Али мало њих зна да је ово најлакше теренско возило за село првобитно засновано на рафинираној шасији тајног војног транспортера (ТПК) , коју је развио Московски институт НАМИ од средине 1950-их. А када су ученици били потпуно збуњени у својим идејама, пројекат ове амфибије пребачен је у младу Запоризхзхиа аутомобилску фабрику, која је створила први способни ТПК ЗАЗ-967, који је касније постао серијска машина ЛуАЗ-967.

ЗАЗ-967 (1962 - 1967)

Од 1962. године пројектно-експериментално одељење Запоришког аутомобилског постројења "Коммунар" се бавило исправљањем грешака чврстог института и финализацијом ТПК. Тамо су се појавили први прототипови будућих транспортера са новим агрегатима и ознаком ЗАЗ-967 , чији се изглед тада мијењао готово сваке године.

Главне јединице и чворишта нове ТПК уједињени су са серијом "Козаци", али су били самостални дизајн, који је чинио основу путничког и теретног возила ЗАЗ-969. За разлику од прототипова Москве, на ТПК из Запоризхзхиа појавили су се снажнији горњи вентилски мотори В4 са ваздушним хлађењем и механизам закључавања диференцијала у задњем погону.

Транспортна трака ЗАЗ-967 са В4 мотором капацитета 22,5 КС. 1962 (из архиве 21 НИИЦ)

Модел 1962-1963 имао је типичну равну предњу плочу са хоризонталним витлом и троугластим жљебовима за мала светла, два испушна лонца са стране поклопца мотора са испустом издувних гасова, горњи усисни ваздух и резервни точак на преклопној задњој страни. За контролу аутомобила из позиције лежећег стуба управљача остао је исти, додатна седишта су била у посуди испод пода, постављена на странама алата.

Испред, централни положај волана и предњи витло су видљиви
Теретна платформа амфибијског ЗАЗ-967 са подигнутим оградним мостовима
ЗАЗ-967 са једноставном једноосовинском приколицом за терет. 1963 (из архиве В. Куранова)

Узорци из 1964-1965 са суженим предњим и пригушивачем у кућишту на предњем панелу поред витла све више подсјећају на будуће ТПК. Машине из прве две серије снабдевене су мотором од 22,5 КС, синхронизованим четворостепеним мењачем, искљученим погоном задњих точкова, зупчаницима на точковима и независном торзионом суспензијом. Ревизија и тестирање трајали су до новембра 1965. године. Према њиховим резултатима појавили су се 27-јаки прототипови, који су постали основа за серијску верзију ЛуАЗ-967.

Надограђена верзија ЗАЗ-967 са суженим поклопцем. 1964
Транспортер ЗАЗ-967 са прикључном санитарном приколицом (из архиве В. Куранова)
Зимски тестови готовог возила ЗАЗ-967. 1965

На експерименталном и пред-серијском ТПК-у је инсталирана потпуно метална теретна платформа са даскама и два склопива и одвојива љестве. У уздигнутом положају, служили су као ограда или наслон за седиште. Компактно витло има пужни мотор који покреће мотор са два клинаста ремена.

На возилима ЗАЗ-967 први пут су тестирана три начина превоза рањеника: на два бочна носача, причвршћена на бочним странама и нишама стражњих котача, на посебну постељину на поду каросерије или на обичним сједалима и на поду од стране возача. Још ефикасније се сматрало да је четврта варијанта испоруке два или три рањена на једноосовинској приколици са склопивим странама и тендом, иако је маневарска способност мини-приколице оставила много да се пожели.

Унапређен 27-јаки транспортер ЗАЗ-967. 1967
Контрола возила ЗАЗ-967 са положаја на поду тијела (из архиве В. Куранова)

ЛуАЗ-967 (1968 - 1971)

Године 1968. мала Лутска фабрика аутомобила, специјализована за комунална возила са јединицама главне компаније ЗАЗ, усвојила је војну ТПК ЛуАЗ-967 за серијску производњу. Истовремено је ушао у совјетску војску ради употребе у борбеним и санитарним јединицама са тајним испоруком оружја, особља и евакуацијом рањених у непосредној близини линије фронта.

Структурно, ЛуАЗ-967 је надограђен варијантом ЗАЗ-967 са новим петостепеним мењачем и пумпом за воду, прилагођеном серијској производњи. Међу његовим техничким карактеристикама били су погонски точак са задњим точком, уздужна цијев, тражило предњег свјетла иза вјетробрана и пригушивач у предњој шкољци у кућишту решетке.

Прва ревидирана верзија плутајућег транспортера ЛуАЗ-967
Пре-серијски транспорт ЛуАЗ-967 са 27-брзинским В4 мотором. 1968 (из архиве А. Маљукове)
Плутајући аутомобил ЛуАЗ-967 у совјетској војсци. 1969
Возач у лежећем положају превози једног рањеника (са пута ЛуАЗ)
Оптерећење мини транспортера ЛуАЗ-967 од два рањена на носилима

Користећи серијски ТПК, војска је развила обећавајући програм за проширену употребу. Аутомобил, првобитно направљен као санитарни вучни камион, планиран је да буде претворен у ефикасан ултра лагани џип за патролу, безбедност и интелигенцију, као и вишенаменску шасију за брза возила за брзу реакцију. Експериментално, опремљен је митраљезима, митраљезима, протутенковским ракетама и бестрзајним топовима. Све ове "добре намере" никада нису изашле из фазе одважних експеримената.

Транспортер ЛоАЗ-967 са аутоматским бацачем граната АГС-17М. 1969
Пробна инсталација на ТПК протутенковског ракетног комплекса

ЛуАЗ-967М (1972 - 1991)

Године 1972., благом надоградњом ЛуАЗ-967 у Луцку, завршена је берба ЛуАЗ-967М варијанте. Његова серијска производња је успела да се прошири након три године. Снага аутомобила је повећана на 37 КС, што је довело до промена и повећања преносника, шасије и примене напредних гума. Друге новости укључују двокружни хидраулични кочиони систем и електричну опрему, уједињену са аутомобилима Москвицх и УАЗ.

Унапређен ЛуАЗ-967М са 37 отвора са В4 мотором. 1975 (фото Е. Смирнов)
Поглед са задње стране на плутајући транспортер ТПК Народне армије ДДР-а (фото Р. Кункел)
ТПК са подигнутом платненом тендом. 1981

Са спољне стране, ЛуАЗ-967М је имао предње тело са два предња светла и пригушивачем, од 1981. године опремљен је поједностављеним одвојивим шаторским платнима. У вези са најновијим проблемима, витло је уклоњено, а задња страна није реверзибилна. На аутопуту, ТПК је развила брзину од 75 км / х, пловак од 3-4 км / х, снабдевање горивом од 40 минута на води.

Примена мостова на теренским теренима (оквир из филма "Аутомобили у униформи")
Тест санитарног аутомобила ЛуАЗ-967М на пловку (кинокадр)

Почетком 1980-их година развијена је транспортна или патролна верзија ЛуАЗ-967МП, која је била мини-џип, умјесто колица опремљених радио станицом или лаким оружјем. Извана, одликује га предњи браник, широки ретровизори, заштитне кецеље на бочним странама предњих седишта, нова тродимензионална тенда са бочним зидовима и недостатак мостова мостова. Сви ови перформанси су такође остали у прототипу. До 1991. године прикупљено је око 20 хиљада аутомобила серије ТПК, у већини - модели ЛуАЗ-967М.

Патролно особље ТПК ЛуАЗ-967МП са волуметријском тендом. 1982
Инсталација на ТПК 30 мм бацач граната АГС-17М са муницијом

ЛуАЗ-972/1901 (1982-1991)

Почетком 1980-их у Лутску су прикупљени узорци тросмјерног плутајућег транспортера ЛуАЗ-972 с равномјерно распоређеним водећим мостовима, којима је додијељен војни код "Геолог". Конструктивно од серијског ЛуАЗ-967М карактерише га издужено тело и додатни просечан пар управљачких и погонских точкова, идентичних предњим. Формално, аутомобил је остао санитарни ТПК, али заправо је то био лагани транспортер оружја. Његова идеја настала је у процесу стварања двоосног ТПК-а са системима наоружања, који је био планиран да се користи за прикривену испоруку војног рока са ручно рађеним противавионским ракетним комплексом "Игла". Након тестирања, ЛуАЗ-972 је добио препоруке за значајно побољшање.

Експериментални тривијални плутајући транспортер ЛуАЗ-972. 1982
Војни тестови транспортера ЛуАЗ-972 у 21 истраживачком институту и. 1984 иеар
Лагана троосна машина у процесу превладавања дубоког нагиба
Компаративни тестови аутомобила ЛуАЗ-972 и ЛуАЗ-967 (оквир из филма "Аутомобили у униформи")

Године 1990. верзија са модернизованим јединицама и ново плутајуће тело је преименована у ЛуАЗ-1901, задржавајући шифру "Геолог". Његовим дизајнерским карактеристикама су уграђени троцилиндрични дизелски мотор капацитета 48-51 кс, хидропнеуматска суспензија из модела ЛуАЗ-1301 и диференцијала, са самозакључавањем свих мостова. У спонтано запечаћеном телу без врата, постојале су четири склопиве столице распоређене у шаху или још теже опреме. Пре распада СССР-а, аутомобил је успео да прође тест, али је убрзо затворен.

ТПК трокутаста полуприколица ЛуАЗ-1901 за испитивање у 21 истраживачком институту
Једини спашени ЛуАЗ-1901 у Музеју војног аутомобила Рјазана (фото М. Схелепенкова)

У новим тржишним реалностима, ни војска ни цивилни ЛуАЗ нису могли да преживе. Деведесетих година неколико пута је покушано да се оживе, али су сви остали узалудни.